Af Per Hviid

Et af de mere spektakulære maratonløb i dagskøreafstand (7-8 timer fra København) fra Danmark er det tyske Kristallmarathon (link her), der hvert år medio februar finder sted i en saltmine syd for Harzen. Stedet er Merkers Erlebnisbergwerk (link her), hvor man 500 meter under jordens overflade løber 13 omgange på en rute på 3,25 km med pænt mange højdemeter. Der er også halvmaraton- og 10 km-distancer.

Ruten er meget kuperet med mange stigninger og sving, hvorfor det er vanskeligt at opnå et jævnt flow i sit løb. Men det gør jo udfordringen så meget desto større. Temperaturen i minen ligger på 22-25 grader med rimeligt tør luft, hvilket er helt ok at løbe i.  Det taler til løbets store fordel, at man kan løbe i sommerlige temperaturer helt uden nogen vind. Der skal bæres cykelhjelm med påmonteret pandelygte, hvilket ikke udgør noget problem.

Løbet er som sædvanligt i Tyskland vel arrangeret. Startnummeret udleveres hurtigt, lige inden man tager mineelevatoren 500 meter ned i dybet. Det går hurtigt med at komme ned, idet der er to elevatorer hver med plads til 60 personer fordelt på 3 niveauer. Nedkørslen varer blot 1 minut og 20 sekunder. Efter nedkørslen bliver man kørt med specialbyggede lastbiler cirka 4 km hen til start/mål-området, som er minens største rum, der bruges blandt til koncerter.

 

Der har været brudt salt i minen i over 100 år, og den samlede tunnellængde i minen er 4.600 km svarende til afstanden fra København til Dubai. Den største af saltbrydningsmaskinerne, der står til skue i koncertrummet, kunne bryde 1.700 tons salt i timen med en fremdrift på 250 meter i timen eller 7 km i døgnet.

Minen indgår centralt i 2. verdenskrig, idet nazisterne skjulte et deres største depoter af stjålet guld (bl.a. over 8.300 guldbarer med en samlet vægt på 100 tons) og kunst i et rum i minen. I april 1944 fandt general Pattons 3. armé lidt ved et tilfælde minen og depotet. Få dage efter fundet inspicerede Eisenhower, Bradley og Patton de store mængder tyvekoster, som blev beordret transporteret til centralbanken i Frankfurt. Man løber forbi “das Goldraum” 13 gange under maratonløbet.

Der er ikke specielt meget at opleve om vinteren i området, hvor minen ligger. Der er langt mellem hotellerne. Man skal deltage, fordi man gerne vil opleve noget helt andet end et traditionelt overfladeløb. Men løbet 500 meter under jorden i historiske omgivelser er hele oplevelsen værd.

Startnummeret koster 56 euro. 2 hotelnatninger inklusive morgenmad på et godt landhotel fås for 100 euro. Hertil transport og fortæring. Samlet pris 2.000-2.500 kr. for en oplevelse for livet.

Her er et link til hele billedeserien.