Af Per Hviid

 

Her følger en rapport fra Hong Kong Marathon (http://www.hkmarathon.com), som jeg løb den 12.2.2017, med en uges ferie efterfølgende i Hong Kong med min hustru og tre teenager/voksne børn. Lad mig starte med konklusionen: Både maratonløbet og selve Hong Kong er værd at rejse efter, selvom der er par downsides ved maratonløbet. De opvejes dog af meget andet.

 

Hong Kong Marathon er et meget kuperet maratonløb med mange og høje broer samt mange tunneller. Løbet starter på Kowloon-siden ret tæt på havnen. De første 8 km er ret flade, og herefter er det op og ned de næste 18 km. Så kommer 8 km fladt løb langs Victoria Bay, inden man skal ned igennem den 2 km lange Victoria Tunnel. Og når man skal ned, skal man jo også op igen. Denne gang på Hong Kong-øen. En dejlig lille cocktail, inden desserten i form af 6 km kuperet bro- og tunnelen serveres.

 

Der er nogle downsides ved løbet. Logistikken ved afhentning af startnummer kunne godt blive revideret af nogle tyske procesingeniører. Startet om morgenen kl. 6:10 og målområdet er til gengæld perfekt orkestreret. Et klart minus ved løbet er, at der stort set ikke er andre tilskuere end hjælpere i depoterne, idet næsten samtlige 42,2 km finder sted på afspærrede motorveje.

 

Til gengæld er der fantastiske panoramaer fra motorvejene, som for en stor dels vedkommende er hævet over jorden på grund af den sparsomme plads. Og der er god plads på de 4-5 sporede vejbaner; risikoen for et sammenstød med andre løbere er tæt på nul. Depoterne er righoldige og hyppige. Medaljen er rigtig flot!

 

Det er en klar fordel, at arrangementet ud over maratonløb også tilbyder halvmaratonløb og 10 km. Det betyder, at der skulle være mulighed for deltagelse for samtlige medrejsende, hvis man er til løb. Startnummeret koster cirka 400 kr., hvilket gør Hong Kong Marathon til et af de billigere storbymaratonløb.

 

Jeg ville ikke rejse til Hong Kong alene for at løbe maratonløbet. Det er løbet ikke tilstrækkeligt spektakulært til. Men det er en perfekt begyndelse på en uges ferie i Hong Kong, som jeg kun kan anbefale på det varmeste. Denne gang lå løbet i første weekend af vinterferien i uge 7. Det kunne ikke være bedre.

 

Hong Kong byder på mange oplevelser, som passer til en uges tid. Og så heller ikke mere. Det er enormt nemt og billigt at komme rundt, idet byen har en ekstremt velfungerende metro (bonusinfo: hvert togsæt er over 200 meter langt og transporterer snildt flere tusinde mennesker; togene kører hvert 2.-3. minut). Alt kan nås inden for 15-20 minutter. Der er rent over alt, og alle mennesker er meget venlige og hjælpsomme.

 

Der er masser af små lokale markeder, hvor man kan købe alskens billige varer. Man kan også begive sig ind i et af de utallige megastore storcentre, hvor man skal passe på kreditkortet. Jeg aldrig i en storby set så mange og så store shoppingcentre (bonusinfo: der er kagebutikker overalt – hvis jeg husker Hong Kong for noget, så er det antallet af kagebutikker og metrotogenes længde + at der meget rent).

 

Sightseeing: Den første dag bør man bruge 2-3 timer på Hong Kong Museum of History. Det giver en god introduktion til 400 millioner års udvikling af Hong Hong, og det er gratis. En sejltur i en junke på Victoria Bay er også godt. Man skal naturligvis op på Victoria Peak med den kabeltrukne sporvogn; køb Hop On Hop Off pas og spring den lange kø over. Nan Lian haven og Chi Ling klosteret er et must og lægger til ungdommens begejstring tæt på Plaza Hollywood indkøbscentret.

 

Vi tog en dag til den tidligere portugisiske koloni Macau, som nu er Asiens Las Vegas. Vi syntes, at det var mega kedeligt. Hong Kong slår sig også op på et fantastisk digitalt lysshow kl. 20:00 hver aften; jeg gav det 1 stjerne på TripAdvisor – Total Failure and based on fake news.

 

Inden vi bestilte hotel undersøgte vi grundigt, om vi skulle bo på Hong Kong øen eller Kowloon halvøen. Vi valgte det sidste, hvilket var en helt rigtig beslutning. Hong Kong øen er ligesom Singapore og Dubai; masser af finansvirksomheder og sterile hoteller. I Kowloon finder man det mere autentiske og lokale kinesiske miljø; masser af larm, masser af mennesker og vældig hyggeligt. Jeg er slet ikke i tvivl. Vælg Kowloon. Vi boede på Royal Plaza Hotel ved Mong Kok East (Mong Kok betyder meget tætbefolket på kantonesisk); det ligger i forbindelse med en metrostation og et veludstyret shoppingscenter. Det kan varmt anbefales.

 

Samlet set: En super uge i Hong Kong. Fint maratonløb, gode oplevelser, dejlig mad og masser af flinke og hjælpsomme mennesker.

 

Nedenfor nogle turistbilleder og selfies.

 

Kl. 5:30 downtown Hong Kong tæt på Victoria Bay – bagageaflevering med 40 minutter til start

 

I mål på Hong Kong øen i det skønneste solskinsvejr. 23-24 grader kl. 9:30 i begyndelsen af februar.

 

Nan Lian haven klemt inde mellem skyskraberne

 

Chi Ling klosteret ligger i forbindelse med Nan Lian haven

 

På vej op ad 300 trappetrin til verdens største siddende Buddha. Super dagstur væk fra Hong Kongs hektisk liv.

 

Sejltur fra Kowloon til Hong Kong øen på Victoria Bay

 

Kig fra Kowloon mod Hong Kong øen med en junke, der er ved at lægge til kaj