Af Per Hviid
Hvis man vil deltage i et udfordrende maraton/ultraløb, som samtidig er en kæmpe naturoplevelse, er Zermatt Marathon i Schweiz et must-do. På en stor del af ruten er der i godt vejr blændende udsigt til det ikoniske Matterhorn (4.478 m.o.h), som svejtserne kalder for verdens smukkeste bjerg. Løbet finder sted den første lørdag i juli måned.
Der er tre distancer: halvmaraton, helmaraton og ultra. Jeg havde valgt at deltage i Zermatt Ultramarathon: 45,6 km. 2.400 hm. Jeg gik vel samlet 11-12 km (, når stigningerne var over 10-12%). De sidste 6 km var 950 meter op. Så det blev til gang og 6.000-7.000 dybe lunges; der er god træning af balle- og lårmuskler. Og cardioen bliver også trænet godt pga af den tynde luft.
Man starter 8:30 i St. Niklaus i godt 1.100 meters højde. De første 21,1 km fører løberne op igennem en dal til Zermatt i 1.600 meters højde. Efter 25 km melder de første seriøse udfordringer sig: 6 km med 10-12% stigning; de fleste går, idet det er hurtigere end at løbe. I 2.300 meters højde flader det ud, og man løber på smalle stenede stier med mange rødder. Gederne er bedre udstyret til disse omgivelser end løbere med moderne løbeudstyr.
Lidt før 39 km når man frem til Riffelalp, hvor det rigtige løb starter: 400 meter op på 3,5 km. Ingen løber. Alle går. Luften begynder at blive mærkbar tynd. Og pulsen ligger tæt på max. Ved 42 km ved Riffelberg deler ruten sig I to. Har man valgt ultraversionen, venter der er et sandt overflødighedshorn af sanseindtryk og strabadser. 550 meter op over 3,3 km gennem stenet, goldt landskab. Det er ubarmhjertigt hårdt. Men det er det hele værd, når man kommer op til udsigten til nye imponerende bjerge og massive gletsjere, som tydeligvis er skrumpet en del pga klimaforandringerne.
Løbet er I vanlig svejtsisk stil uhyre velorganiseret: god hjemmeside, god start, god forplejning under løbet, tydelig skiltning og masser af hjælpere. Startgebyret er i den høje ende: 800 kr. for maraton og 1.100 kr. for ultraversionen. Men så får man også gratis transport på bjerget, en lækker specialdesignet t-shirt og en flot medalje. Alt i alt meget fair priser kvalitet, løbslogistik og oplevelser taget i betragtning.
Jeg betalte 2.500 kr. for fly, 1.200 kr. for tog t/r Zürich-Zermatt og 1.000 kr. for hotel inkl. morgenmad. Hertil opholdsudgifter. Så budgettet for Zermatt Marathon ligger nok på 6-7.000 kr. Kombinerer man det med sommerferie sydpå, bliver det en del billigere (vigtig detalje: Zermatt regionen er bilfri).
Ultraversionen af Zermatt Marathon tæller ikke med på Klub 100 Marathon Danmarks rangliste, idet løbet er længere end 42,2 km og under 50 km. Løbet tæller til gengæld med på den personlige liste over kæmpe oplevelser, der varer for resten af livet.