Af David Bredo.

To løb, to ruter, to dage, to lande – alt sammen i samme by. Samlet 25.035 deltagere.
25.000 af deltagerne løber om søndagen til Rom Marathon, de resterende 35 (flere af dem løb også dagen forinden) om mandagen til Vatikanet Marathon. Officielt kaldet Vatican Express Marathon.

Rom marathon er et helt klassisk storbyløb, der afvikles i en forårslune på én lang rute med et kig til en lang række af Roms ikoniske seværdigheder i midten af marts. Med start/mål ved Forum Romanum og snert op ad Colosseum i et vældig tætpakket startområde er første seværdighed i hus. Ydermere kan nævnes Cestia-pyramiden, Castel Sant’Angelo, OL-byen fra 1960 herunder Stadio Olimpico, Peterspladsen, som vi dagen efter skulle stifte nærmere bekendtskab med, samt Piazza del Popolo og Piazza di Spagna. Kort før målgang passeredes Circus Maximus med plads til mindst 200.000 tilskuere med 30 m høje tilskuertribuner i fordums tid.

Arrangørerne har dog valgt at belægge ruten med 8-10 km brosten og krydre med velsagtens et par hundrede højdemeter. Man skal derfor være vaks på tæerne, når brostenspassagerne optræder. Heldigvis viste vejret sig fra sin skønneste side med 18-20 grader og buldrende solskin. Ellers kunne gader, stræder og ikke mindst brosten være særdeles glatte.

Jonas Andersen og undertegnede var afsted sammen med de bedre halvdele og Jonas’ lille ny, som klarede turen med bravur, om end hun kun var en måned gammel. Jonas løb sit marathon nr. 200 denne dag i Rom, hvilket blev hædret med certifikat og nogle få bevingede ord.

Jonas havde arrangeret, at vi på absolut yderste mandat kunne få lov at deltage i Vatican Express Marathon om mandagen (formentlig mod et mindre ekstragebyr). Denne mulighed greb vi naturligvis, uden vi dog vidste ret meget om det. Omfanget af informationsniveauet var ca. det samme som til Rom – i bedste fald mangelfuldt. I ugen op til fik man dog tilsendt diverse informationer. Bl.a. skulle en samtykkeerklæring udskrives, underskrives, medbringes og afleveres til løbsarrangøren, der i øvrigt var fra Toronto, Canada.

Løbsstart var kl. 0630 midt på Peterspladsen ved den store Obelisk og Peterskirken som baggrund på startfotoet. Vatikanet er lukket område fra 22 aften til 0630 morgen. Derfor blev løbsinfo givet uden for afspærringen. Ruten var simpel: Løb 700 m ned til Tiberen, hvorfra man løber 13 gange frem og tilbage til Isola Tiberina, der ligger i Tiberen. En rute der praktisk ingen højdemeter havde andet de få negative, man løb ned til Tiberen. Ruten var dog målt noget for lang op, selvom der blot skulle være 1 mile mellem vendepunkterne. Dette foregik fuldstændig uden trafik langs Tiberen på en cykelsti, der var udmærket besøgt af løbere og cykler mandagen taget i betragtning. Med det sagt, var den ikke videre sindsoprivende.

Langt størstedelen af 30 ud af 35 marathonløbere (3 halvmarathon + 2 på 10 km) var mødt op i jagten på endnu et land til globetrotterlisten. Dette afspejlede sig også de forskellige nationaliteter, der spændte fra hele Europa til New Zealand og USA/Canada. I depotet ved målgang, der var nærmest Peterspladsen, var der vand. En opfordring er at medbringe egen forplejning og placere ved vendepunktet. Begge vendepunkter er konstant bemandet, da man kontrolleres, at man ikke snyder.

Den samlede oplevelse var, at marathon i Vatikanet var en pudseløjerlig fornøjelse, da oplevelsen af at løbe i verdens mindste stat var speciel, men det var kun de første 80 m, der foregik i Vatikanet. Løbsarrangørerne får ikke point for opmålingen dog, men cadeau for at ville arrangere dette arrangement og placere folk i hver ende af A-B strækningen samt den fantastiske opbakning i specielt depotet (mål).
Hvis man alligevel løber Rom, er det oplagt også at løbe Vatikanet om mandagen navnlig for de landehungrende. Skønt man har løbet godt til dagen inden, kan man snildt være med her, hvilket årets resultatliste vidner om med hele syv deltagere over 7 timer, hvoraf tre af dem tilbragte mere end 8 timer på banen. Medaljen er fin, singletten ved gennemførelse er fin, men finest er dog startbilledet med Peterskirken i baggrunden.

En døvstum tysker fra 100 Marathon Club Deutschland, der deltog i løjerne, lavede denne video undervejs: Se video klip