Af David Bredo

Tórshavn Marathon løber af stablen første weekend i juni med et lidt utraditionelt starttidspunkt som kl. 1300. Streymoy er øen, som Tórshavn ligger på. De slår sig selv på at være verdens mindste hovedstad med omkring 13.000 indbyggere (53.000 for hele Færøernes 18 øer i alt). Sandt eller ej (San Marino og Valletta er mindre) er løbet en god mulighed for at lave en topplacering til et hovedstadsløb.

Foruden marathon tilbydes der halv, 10,5 km og 5,5 km foruden halvmarathon som gang. Marathon koster 500 DKK ved tidlig tilmelding. I prisen fås naturligvis startnummer, medalje og depoter undervejs akkurat som det kendes. Men i mål serveres også en superlækker lakseanretning, varm kaffe/the og hjemmelavet kager, som kan indtages i kulturhuset blot 80 m fra målgang, som foregår på havnen.

Ruten er halvanden omgang rundt om byen, som ikke er et retvisende billede af rutens resterende højdeprofil, idet man samler en pæn portion højdemeter på de første 8 km. Resten af ruten forløber nord for Tórshavn i fjorden ind til Kaldbaksbotnur og ud til Kaldbak, hvor vendepunktet for marathon er. Undervejs passeres Týggjará-vandfaldet. Efter at have rundt Kaldbak løber man retur til Tórshavn, hvor man slutter ved start – på havnen og for foden af domkirken samt Tinganes, som er Færøernes regering og gamle by. I alt får man serveret ca. 500 højdemeter udelukkende på asfaltunderlag. Altid med udsigt til fjeldene og Atlanterhavet.

Tilskuere var der ikke mange af. Den bedste stemning foruden de allerførste 200 m fandt man ved alderdomshjemmet, hvor de gamle var kørt ud i rullestole med tæppe omkring og flag i hånden. Samlet var der velsagtens flere hjælpere end heppere. Heldigvis heppede hjælperne naturligvis også.
Til gengæld var hele ruten afspærret i samtlige 6 timer, der var til rådighed. Selv med under 100 gennemførende på marathon, afspærrede man den vigtigste indfaldsvej til Tórshavn i 6 timer (+ lidt før løbsstart). Ganske imponerende.

Hele 17 danskere gennemførte marathon. Og netop 17 var også antallet af forskellige nationaliteter, der gennemførte marathon.

Vejret er pivhamrende utilregneligt. Det kan skifte fra sigtbarhed = 10 m til frit udsyn på 5-10 minutter og vice versa. Vinden kan være strid i en grad, så selv vestjyder må sande, at det er træls. Under vores løb lagde vi ud med solskin, 12-13 grader og en jævn vind i ansigtet. På hjemstykket var vinden i ryggen og det føltes som en leg. De sidste 2 km i Tórshavn var igen i modvind og skyerne var trukket sammen om byen, hvilket gjorde det til en kold fornøjelse for de sidste løbere. Tørvejr dog og selv i en danskers perspektiv rolige vindforhold.
De lokale fortalte, at fra medio april og igennem hele maj havde vejret været elendigt. Regn, rusk og kulde prægede Færøerne i 6 uger. Onsdag den 31. maj blev vejret skønt og varede ved til mandag, hvor rejsen sluttede. Helt utrolige vu over fjordene, fjeldene og øerne.

  1. Færingerne har dansk som andet fremmedsprog i skolen fra 3. klasse, hvorfor alle taler og forstår aldeles udmærket dansk. Børnene lærer det fra TV (DR), videoer og musik. En del har også været i Danmark i en kortere eller længere periode ifm. Studie.

Ind mod Kaldbaksbotnur – bunden af fjorden.

 

Bunden af fjorden fotograferet ud mod vandet.

 

Får under løbet. De vader rundt som det passer dem.

 

Thorshavn havn + start-/målområde akkurat udenfor billedet til venstre. Parkeringsmuligheder til højre.

 

Opløbsstrækning v. km 41 i Thorshavn bymidte.