Af David Bredo

Hjerl Hede Naturløb blev afviklet 17. august 2019, hvilket var 10. gang i træk, at dette smukke og idylliske løb fandt sted.

Først og fremmest skal man være opmærksom på, at dette jyske løb har start kl. 0900. I min optik begynder alle jyske løb ellers kl. 1000, men tilsyneladende ikke dette løb. Det betød, at jeg således startede halsende 25 minutter efter de øvrige på marathon. Det havde dog ikke anden konsekvens, at jeg havde singletrack’et helt for mig selv på første halvdel af de fantastiske, smukke og hyggelige 21 km.

Første halvdel af den 42 km lange rute er den sværeste rent teknisk, men alligevel også smukkeste, hvis man husker at kigge op fra sporet. Mange steder skal man koncentrere sig, om hvorhenne man sætter sine fødder, men ruten lægger heller på ingen som helst måde op til PR alligevel – så sæt nu bare tiden af til en hyggelig tur og gerne med kameraet fremme. Anden halvdel er væsentlig mere overskuelig rent teknisk.

Ruten består ca. af 600 m asfalt – 5 km grusvej – 3 km skovvej – resten stier og hjulspor. Omkring.5 km af stierne er ret krævende – trærødder, lianer, væltede træer og svært overskuelig sti pga. blåbærris m.v. Mange steder med fantastiske udsigter over Flyndersø og Stubbergård Sø.

Løbet foregår ved Flyndersø og Stubbergård sø. Hedesøerne ligger i en tunneldal fra istiden, og begge søer er tydeligt opdelt i bassiner (dødishuller). Der er også mange dødishuller, som ikke er vandfyldte, særlig på heden lige nord for den gamle landsby, og i skoven på østsiden af Flyndersø. Der bliver løbet både i det åbne på heden og i skove, i nåleskov, løvskov og noget af Danmarks sidste urskov – egeskov.

Der er masser af dyreliv ved søerne, svaner, fiskehejre, isfugle, fiskeørn, toppet lappedykker, skarv og meget mere. Af de mere landgående er der mulighed for at se rådyr, dådyr, vildsvin, odder og mere, ikke mindst ulv – hvor den sidste danske ulv blev skudt ved nordøstenden af Flyndersø. En ulv er udstillet på det lille museum Flyndersømølle ved enden af søen.
Generelt er der lagt op til en naturoplevelse ud over det sædvanlige, hvor vi løber i et af de største områder i Danmark uden store spor efter menneskelig tilstedeværelse. Ved Flyndersø kan der være skovflåter, så man bør efter løbet være omhyggelig med at efterse sig for de små krabater.

Hjerl Hede byder på intet mindre end 5 forskellige distancer, hvor to af dem har mulighed for tidlig start. Med distancer fra 2-42k er der vist ingen undskyldninger for ikke selv at løbe – selvom alle løbere naturligvis også gerne vil have lidt opbakning undervejs og i målområdet.
Priserne starter fra 60,- for 2k til 260,- for marathon.

Intet mindre end 8 depoter på marathon og tre indenfor de første 11,5k betyder, at man ikke går tør for væske først på ruten. Dog indeholder depoterne ikke nævneværdigt meget; vand, frugt, M&M’s i en kop samt lidt Pepsi-sodavand ind i mellem. Depoterne trækker lidt ned på den samlede oplevelse af løbet, men det er en biting – man kan blot medbringe lidt selv.

Efter løbet modtager alle halv- og marathonløbere en helt unik medalje, da hver medalje er en lille håndsmedet hestesko fra museets gamle smedje sat på snor. Derudover modtager du som gennemførende marathonløber en lille Hjerl Hede snaps som souvenir.
Diplomerne udarbejdes lige efter målgang personligt skrevet på gammeldags manér med pen og blæk af de lokale og frivillige på museet.
Efter løbet er der mulighed for bad i den lokale Sevel Hal et par km fra selve Hjerl Hede Frilandsmuseum.

Mine anbefalinger går på at få afprøvet dette fantastiske løb i en helt utrolig natur midt på heden.

Nedenfor følger et par billeder.