Af Per Hviid

Paris Marathon finder sted i april som regel Palmesøndag, hvis det passer med påskens placering. Jeg løb det i år sammen med 50.000 andre maratonløbere i 2-5 graders varme og højt, flot solskin. Det var usædvanligt koldt for årstiden, fortalte de lokale løbere.

Løbet er uhyre velorganiseret og kan kun anbefales på det varmeste. Der er fuld valuta for pengene. Al logistik fungerer perfekt.

Expoen, hvor man skal hente sit startnummer, afvikles i de store udstillingshaller ved Porte de Versailles, som er 40-50 minutter fra Champs-Élysées med bus/metro. Det er den største maraton-expo, som jeg nogensinde har været på. Meget velorganiseret og med masser udstillere. Det er yderst positivt, at startnumrene udleveres lige efter indgangen i stedet for efter alle udstillerne ligesom f.eks. i Berlin, hvor man skal gå gennem 3-4 store haller for at få sit startnummer.

Startområdet på Champs-Élysées er genialt. Der er masser af plads til at komme frem til startboksene, og der er toiletter inden i startområderne. Eneste minus ved starten er, at de første 3-4 km foregår på smalle gader med mange sving, fordi ruten går rundt om Concordepladsen, hvorefter men skal hele vejen rundt om Operaen. Men herefter kan der løbes frit. Pas dog på krydsende fodgængere med rullekufferte. Mange især ældre franskmænd respekterede ikke afspærringerne, hvilket indimellem skabte farlige situationer.

Løbet byder på masser af seværdigheder, hvilket gør løbet til en stor oplevelse: Triumfbuen, Champs-Élysées, Concordepladsen, Operaen, Bastillepladsen, Chateau de Vincennes, Seinen, Notre Dame, Louvre, Eiffeltårnet, Trocadero, Bois de Boulogne og til sidst opløb på Avenue de Foch med Triumfbuen i baggrunden. Det bliver ikke bedre.

Startnummeret koster 90-110 euro afhængig af, hvornår man køber det. Det er i den dyre ende. Men man får i mine øjne mere for pengene end ved andre store europæiske løb. Reelt undrer jeg mig over, hvorfor Paris Marathon ikke indgår i Majors-serien.

Man skal være opmærksom på følgende:

  1. Deltagelse kræver en lægeerklæring fra ens læge. Der er ingen undtagelsesmuligheder.
  2. Startnummer udleveres kun mod fremvisning af pas/kørekort og e-mail-bekræftelse med en speciel QR-kode.
  3. Man kommer ikke ind i startboksen, hvis man ikke har et specielt armbånd på; I år var det grønt. Startnummeret er ikke nok, måtte adskillige løbere sande. Jeg ved ikke hvorfor.
  4. Man kan ikke forcere hegnet til startboksene. Det er 2 meter højt. Så kun indgang via portene med kontrollanter.
  5. Desværre er der kun depot i den ene side af vejen. Det skaber farlige situationer, fordi feltet klumper sig sammen i den ene side. Og der er ikke energidrik eller geler. Kun vand og ved nogle depoter også kage, abrikoser og bananer.

Paris Marathon 2020 finder sted 5. april, hvilket på ny er Palmesøndag. Det er ingen dårlig start på en påskeferie.