Af Morten Harboe-Jepsen

Det er lidt kedeligt med de her COVID-19 restriktioner. Masser af træningsture, slid på gammelkendte ruter og alt skal ske på afstand!

Der skal simpelthen prøves noget nyt, og gerne noget hvor fællesskabet er indtænkt, og hvor der er noget på spil.

Jeg løb derfor i dag en virtuel marathon med start og mål fra min egen hoveddør. Ruten var kendt, nemlig en af mine egne, men denne gang var der nogen med deroppe i cyberspace – jeg løb sammen med løbere i hele Danmark.

Jeg havde udvalgt en rute, som jeg skulle 4 gange rundt og dertil en prolog på 5 km. Jeg havde lagt ruten for en uge siden, hvor det ikke blæste, hvorfor valget faldt på en af mine ruter i åbent land. Det valg havde jeg så i dag nogle timer til at tænke nærmere over.

Løbet startede faktisk allerede i går lørdag, hvor jeg bare for sjov løb ruten igennem – det blæste lidt, men solen stod så flot på himlen. Det gjorde den så bare ikke i dag.

Foto: Flot ryddet cykelsti – i direkte modvind, puha….

For at bryde det monotone ved at løbe alene havde jeg valgt, ”at vende ruten om” for hver omgang, hvilket reelt betød, at jeg kun skulle løbe hver omgang to gange. Et eller andet sted betyder denne lille ting utroligt meget; da man jo løber omgangen (retningen) første gang og derefter sidste gang – vupti så er du færdig på nær epilogen på 5 km, men den er også hurtig løbet, når du kan fornemme målet.

Ruten var som sagt i åbent land, men varieret med marker, små landsbyer og sågar en kirke. Hele ruten var på asfalt, og der løbes primært på cykelstier, men med en lidt længere strækning imod trafikken langs kanten på en landevej. Ruten er bestemt ikke flad, men ved at vende ruten for hver omgang, så skiftes stigninger til at blive til fald og omvendt.

Det var faktisk også en rigtig hygsom tur, da jeg ved flere lejligheder kom til at løbe sammen med lokaleløbere (èn ad gangen), når vores ruter tilfældigvis kortvarigt faldt sammen – det skete både på korte eller lidt længere strækninger. De løbere som mødte, kendte jeg ikke, og måske møder jeg dem heller ikke igen, men alligevel havde vi et fællesskab i de få minutter vi mødtes – lidt snak om vejret og løb er jo altid kærkomne emner hvor alle kan bidrage.

Vejret var ikke min ven i dag. En kraftig blæst fra øst gav sidevind på det meste af turen og henholdsvis mod- og medvind på andre dele af ruten. Det undrer mig hver gang, at når der er kraftig modvind, så er en kamp (tab), men når det går den anden vej, så opleves det altså ikke som ligeså stor en sejr.

Foto: I det fjerne er Roskilde.

Jeg havde forberedt et depot i form af en pose med lidt vand og nogle æbler. Depotet (posen) blev placeret i en vejgrøft, så det var i dag ikke noget glamourøst depot. I øvrigt frøs vandet også til inden jeg blev færdig.

Når vi nu er ved det glamourøse, så kan der også løbes uden det tæller på ranglisten – et marathon er jo et marathon, ranglisten er jo bare et stykke papir. Medalje var der heller ikke noget af, men derimod var udfordringen gratis – ok, næsten, da deltageren skulle give 25 kr. til deres børn for depottjansen – men den klarede jeg jo i grøften.

Foto: Næste runde skal jeg heldigvis den modsatte vej.

Man får virkeligt bearbejdet mange tanker og klaret alle de løse ender på en sådan dag; faktisk ender man med at blive lidt høj i låget efter en sådan rusketur på 42 km.

Det virtuelle oplæg var; ”løb hvor du har lyst og løb så langt som har du har lyst til i weekenden den 6. eller 7. februar”. Du skal fortælle, hvilken region du løber i, strækningen og din tid. Resultatet kan ses på Rødekro Cannonball hjemmeside – mere enkelt kan det vist ikke blive.

Jeg synes, det er rigtigt godt initiativ, som Hans Renkwitz har taget. Weekendens tema var regionsløb, hvor jeg fik sat Region Sjælland på kortet. Jeg prøvede kræfter med det virtuelle kommuneløb for 14 dage siden, hvor jeg fik sat Lejre på kortet. Der er heldigvis rigtig mange andre som også har fundet vej til Rødekro Cannonball og taget udfordringen op om henholdsvis virtuel kommuneløb og regionsløb.

Foto: Kirken skal du ikke snydes for.

Min opfordring er derfor, at der er plads til flere sjove virtuelle løb. De behøver ikke at være fancy, men gerne med en skæv vinkel, eller noget som kan få os ud af stolen, mens vi venter på, at det hele kommer i gang igen.

Skulle du – efter du har læst mit oplæg – have lyst til at se min rute, så er du meget velkommen til at komme med på en runde.

Jeg er at finde på andre virtuelle løb!

Morten Harboe-Jepsen, 7. februar 2021