Af Betina og Henrik Birkedal.

Pisa er mere end det skæve tårn.

Fruen og jeg besluttede os i foråret for, at vi ville løbe marathon i Pisa, da vi havde hørt godt om løbet og så er det et dejligt tidspunkt at drage udlands til lidt højere temperatur og væk fra julestressen. Sidste år drog vil til Malaga marathon, men i år blev det altså Pisa.

Byen Pisa

Byen Pisa er arealmæssigt på størrelse med Randers, og kan opleves på et par dage. Der bor dog lidt flere indbyggere, knap 80.000, og er nok mest kendt for deres tårn som står en smule skævt. Men det er meget andet. Pisa er en af de største byer i regionen Toscana, som mange danskere kender. Selvom den ligger et langt stenkast fra middelhavet, har den officielt en marina med en fin promenade og masser af butikker, og der er de smukkeste kridhvide stenstrande og middelhavet som slår ind på kysten. Selve byen er er af de større i Toscana og har en historie som går meget langt tilbage.

Byen er charmerende på sin egen måde med de små smalle stråder, en meget lang gågade, samt Arno floden som smyger sig tværs gennem byen.

Et stort plus er, at lufthavnen ligger i ”baghaven” af byen og fra Lufthavnens centrum til terminalen er der i luftlinje 2,2 km, så hvis man vil jogge af efter marathon, er det en mulighed ellers er det knap 15 Euro i en taxa.

Ruten og løbet

Ruten er pandekage flad med meget få stigninger, så den lægger virkelig op til en hurtig tid og PR hvis man har det i tankerne. Det er et løb som har ligget meget stabilt mht. deltagerantal og i år var der som så mange løb godt besat og der var deltager rekord mht. udlændinge.

De havde anbefalet, at man tog sit nationsflag med til Expoen, hvor de blev hængt op. Det er en meget lille expo, hvis overhoved en expo, med et langbord hvor de udleverede nummeret og en ganske fin T-shirt. Men hvad kan man også forlange for 400 kr.

Ruten starter lige ved Piazza Dei Miracoli, hvor også Domkirken, dåbskapellet og det skæve tårn står. Man kunne aflevere sin racebag og der var masser af toiletter ved start så ingen problemer med at skulle stresse rundt inden start.

Temperaturen viste 4-5 grader og der lå en let tåge over Pisa by. Halv og Hel-marathon starter sammen og man løber de første 7 km i Pisa by, hvor man løber vest langs floden på den ene side over en af broerne og retur på den anden side. Denne del er ganske fin og der står da også lidt mennesker og hepper. Efter ca. 10km løber man ud over det smukke Toscanske landskab, som man kan forstille sig, tager sig smukt ud en sommerdag, men også ganske fint en kold dag i december. Ved ca. 11 km kommer man forbi den store katedral San Piero a Grando, som er helt tilbage fra 1200-tallet og som blev ødelagt under 2. verdenskrig, men er bygget helt op igen. Kort efter ved 12,6 km drejer halvmarathon af og løber tilbage mod byen, mens marathon fortsætter gennem en kæmpe skov og naturreservat, inden man rammer kysten og kan se middelhavet efter ca. 19 km. Man løber langt kysten på en smuk promenade, hvor man kan se bølgerne slå ind over kysten. Ved dette tidspunkt har temperaturen sneget sig op i nærheden af 15 grader og solskin, så helt perfekt løbevejr. Man drejer fra kysten og løber igen ind mod Pisa. Et langt og forholdsvis kedeligt stykke på 10 km inden man igen rammer byen. Når man løber ind mod Pisa igen, kan man se bjergene som ligger mellem byerne Lucca til Pisa og har bjerget Monte Serra som et af de største stigninger som flere gange har være med i Giro Italia og endnu et yndet udflugtsmål.

Målet nærmer sig, gennem de smalle gader og man løber ind på selve Piazza Dei Microlli hvor man har den smukke katedral lige foran sig og det fantastisk Skæve tårn.

Fruen og jeg løber sammen i mål i 03:47:09, og alle flag som man har bedt løberne medbringe, hænger på målportalen. Det var min kones marathon nummer 200, så ekstra specielt for hende. Man får udleveret en goodiebag og en ganske fin medalje.

Vi får selvfølgelig taget de obligatoriske billeder ved tårnet med medaljen, lige som alle de andre løbere.

Der var 11 danskere til start men kun 3 klub100 marathon løbere. Den sidste ud over min kone og jeg, var Erhardt Filtenborg. Han krydsede på fornemmeste vis målstregen i lidt over 6 timer. Ganske imponerende af en mand på hele 85 år. Kæmpe respekt Erhardt.

Et lille fun fact omkring Det skæve tårn som er bygget helt tilbage i 1173, er at det allerede den gang begyndte at hælde til siden pga. utilstrækkelig fundering af jorden. Og selvom det kun hælder knap 4 grader ligner det at det kan vælte hvert øjeblik. I 1993 ville den italienske mafia springe det skæve tårn i luften for at opnå opmærksomhed overfor staten, som man den gang havde erklæret krig i mod. Derfor står Tårnet i dag som et symbol for kampen mod kriminalitet.

Tror vi begge klart kan anbefale at løbe Pisa marathon, og en forlænget weekend dertil. Man kan ikke bruge mange dage i Pisa, men har man en hel uge i Toscana området, kan man rolige bruge en dag i Pisa, men også de omkringliggende byer som Livorno, Firenze og Lucca skulle være meget seværdige og så er Toscana generelt en utrolig smuk region i Italien.