Af Bjarne Jensen

Vi, Bjarne Jensen og Tove Borg deltog i Albatros Adventure Marathons (AAM) tur til Mexico og Lost City Marathon i Palenque i uge 8 og 9 i 2025.

Løbets navn Lost City Marathon referer til, at starten og en del af løbet foregår inde på det arkæologiske område i Palenque, hvor der er udgravet og fritlagt adskillige templer og pyramider fra Maya kulturens tid. Mayaerne var det oprindelige folk i Mexico, og har efterladt sig enorme områder med pyramider og templer over en stor del af Mexico. I de følgende dage skulle vi se flere eksempler herpå. Der lever stadig cirka 9 mill. efterkommere af Mayaerne i Mexico. Maya kulturen kan på mange måder sammenlignes med Inka-riget længere syd på i Sydamerika.

Vi fløj fra Aalborg søndag den 16. februar, via Amsterdam til Mexico City, hvor vi mødtes på et centralt hotel med øvrige internationale løbere. Vi havde valgt at komme dagen før de fleste, hvilket var dejligt lige at få tid til at få et førstehåndsindtryk af denne enorme by og komme lidt ovenpå i forhold til de 7 timers tidsforskel.

Næste dag tog vi imod Martin og Tanja Thomsen fra Nørresundby, som også skulle med på turen. Martin er kendt i løbekredse som Martin Maskinen. Dejligt med et par kendte ansigter, og vi var ofte ude at spise sammen de efterfølgende dag. Senere stødte 4 øvrige danskere til ud over alle dem som AAM havde med på turen.

Vi var på en guidet tur rundt i Mexico City og til det Antropologiske museum. Her så og hørte vi en masse om Maya kulturen. Videre til bydelen Xochimilco, som er kendt for kanaler. Her var vi på bådtur med frokost og musik. En helt speciel oplevelse. Kanalerne og området er optaget på World Heritage liste.

Der var god tid til at opleve Mexico City på egen hånd, og vi boede i gå afstand til flere centrale bygninger og pladser.

Næste dag stod på bustur nordvest ud af byen til Teotihuacan pyramiderne. Her er de berømte og kæmpe store sol og måne pyramider. Området menes at have været en af de største byer i verden på den tid med op til 125000 indbyggere. Storhedstiden menes at have været fra år 300 til 600. Pyramiderne her er modsat pyramiderne i Ægypten ikke brugt som begravelses steder men til religiøs dyrkelse. For at komme nærmere sol og måne. De har indeholdt templer på toppene. Ganske imponerende og området er så stort, så der skal kører i bus rundt. Sol pyramiden er den tredje største i verden og Teotihuacan er anden mest besøgte attraktion i Mexico.

Så kom dagen, hvor vi skulle på en indenrigs flyvning til Villahermosa (2 timer) og videre med bus til Palenque (2 timer). Med det samme kunne vi se, at vi var kommet til et grønt og frodigt område. Palenque er en mindre by med en afslappet atmosfære med masser af hoteller, caféer og restauranter. Dette pga. byens nære beliggenhed til Maya ruinere i den nærliggende jungle.

Så er vi fremme ved dagen før løbet. Her var vi på bustur ind til de udgravede ruiner og fik en lang guidet rundvisning. Ganske imponerende, når man tænker på, at kun cirka 10% af ruinerne er udgravet og blotlagt. Starten på løbet skal ske næste dag kl. 7.00 midt i området med de imponerende templer. Vi var på en gå tur rundt på de første 3 km. af ruten. Bl.a. fordi de indeholdt mange trapper, rødder og ujævnt underlag. Efter frokost var der racebriefing med gennemgange af rute, regler og en række praktiske forhold.

Det skal nævnes, at det er muligt at løbe halvmarathon også. Halvmaraton ruten indeholder ikke de stigninger og meget udfordrende stykker som Marathon ruten. Fra AAM´s side gøres der også meget ud af at tilhørere og pårørende kan være med. De kan blive kørt til og fra start og mål området flere gang. Det roste vores koner meget, da de denne gang ikke selv løb med.

Om aftenen var der pasta middag og ellers tidligt i seng.

Vi var ikke særlig heldige med vejret, idet det regnede en del op til løbet såvel dagene før og hele natten lige frem til starttidspunktet. Det fik afgørende betydning for løbet, som derfor var meget mudret og glat. På specielt en strækning på 5-6 km virkelig virkelig mudret, glat og ekstremt. Det var ren overlevelse. Såvel Martin og jeg gled flere gang selv om det næsten foregik i kravletempo.

På løbsdagen var der morgenmad kl. 4:30, afgang med bus kl. 6:00 og start kl. 7:00 lige efter der var blevet lyst. Som sagt foregik starten foran de imponerende pyramider og ruiner og de første 3 km. foregik på smalle stier med mange trin op og ned og i tæt jungle. De 3 km. kom vi sikkert igennem. Herefter var der mange km. på små grusveje, der ofte var ujævne med sten der stak op, så der skulle passes på konstant. Flere vandløb skulle forceres så skoene var konstant våde og mudrede. Vi var oppe igennem flere landsbyer i bjergene, ned og op igen. Værste strækning var en 5-6 km. lang virkelig virkelig mudret, glat og ekstrem strækning. Såvel Martin som jeg gled flere gange selv om det næsten foregik i kravletempo, i hvert fald for mig. På denne strækning skulle vi også krydse en flod 5 gange med vand fra anklerne til knæene.

Marathon ruten var på 1055 højdemeter op og 1160 meter ned. Mange af nedløbene var lige nøjagtig så stejle, at i hvert fald jeg var nødsaget til at holde igen. Det kunne jeg tydelig mærke de efterfølgende dage. Løbet sluttede relativt fladt. Til gengæld kom der en kraftig regnbyge på en halv times tid mod slutningen. 6 timer og 36 min. tog det mig. Jeg har aldrig været så lang tid om et løb før. Det siger noget om ruten og de ekstreme forhold, der var på løbsdagen modsat forrige år, hvor der havde været tørt.

Om det er det hårdeste løb jeg har gennemført er svært at sige, men det er i hvert fald i top 5.

I mål ventede de andre. Martin var selvfølgelig kommet i mål lang tid før som nummer 4 i løbet. Flot af ham.

Efter løbet var der frokost og en øl og ellers bus tilbage til hotellet og et langt bad.

Endnu et spændende og udfordrende løb var gennemført. Som i øvrigt betød en unik medalje mere til samlingen. En medalje der kan åbnes og lukkes vha. en lille magnet. En sådan medalje har jeg aldrig set før.

Næste dag var vi tilmeldt en tur til Aqua Azul som er nogle berømte vandfald et par timers kørsel fra Palenque. Vandet er meget klart og blåt at se på. Det falder i en lang række mindre vandfald ned over klipperne. Efter en god frokost gik turen tilbage til Palenque til afslapning op opladning til aftenens sejrsmiddag med medaljeoverrækkelse, taler og underholdning.

Næste morgen skulle der tages afsked med de fleste, som påbegyndte deres tur hjemad. Vi havde dog valgt en tillægstur længere ud på Yucatan halvøen sammen med 20 andre. Det havde Tanja og Martin også.

Vi kørte i bus fra Palenque kl. 9.00 mod byen Campeche ved den Mexicanske Golf på Yucatan halvøen. Campeche ligger ud til den Mexicanske Golf og er kendt fordi, den har bevaret sin høje ringmur rundt om bymidten siden middelalderen. Og fordi bygningerne er typiske koloni stil. Næste morgen fik vi en lille løbetur på den flotte strandpromenade med udsigt ud over den Mexicanske Golf.

Efter at have forladt Palenque er landskabet præget af rangers med kvægbrug, regnskovsområder og der ind imellem plantager af forskellig art.

Herefter gik turen til Merida, hovedstaden i delstaten Yucatan. Merida er en chamerende storby med en bykerne fra kolonitiden. Efter en guidet rundvisning kunne vi nyde byen frit. Merida er i dag en økonomisk faktor med nye industrier og et pulserende kulturliv. Efter en tur i poolen skulle byen udforskes. Merida og området betegnes i øvrigt som det mest sikre og trygge område i Mexico. Overalt følte vi os helt sikre og trygge også i Mexico City.

Dagen efter, efter to timers kørsel kom vi til Chichen Itza. Chichen Itza er den mest berømte og besøgte af Mayaernes tempelbyer. Den er optaget på UNESCO`s Verdensarvliste og udnævnt til et af Verdens syv nye vidundere. Derfor er Chichen Itza den mest besøgte turistattraktion i Mexico med 3 mill. besøgende om året. Vi var heldige at være der, på det guiden sagde var en stille dag. Vil i så fald nødigt være der på en velbesøgt dag. Der var virkelig mange besøgende og hundrede vis af sælgere, så pas på. Chichen Itza blev bygget mellem år 600 og 900 og forladt omkring år 1000.

Hovedattraktionen er El Castillo. En 25 meter høj pyramide der er utrolig. Den er et astronomisk vidunder. Bl.a. hvert år ved jævndøgn kommer tusindevis for at se sollyset skabe en illusion af, at en slange bevæger sig op eller ned ad trappetrinene, som i øvrigt er en kalender bygget i sten.

I Chichen Itza findes også den bedst bevarede “boldbane” i Mexico. Her blev spillet et rituelt spil med en 4-6 kg. tung massiv gummibold. Interessant spil, kaptajnen for det vindende hold skulle efter spillet have hovedet hugget af. Chichen Itza var bestemt et besøg værd.

Herefter gik turen videre tværs over Yucatan halvøen til badebyen Playa del Carmen ved det caribiske hav, hvor de sidste dage skulle nydes. En dejlig afslappet måde at sige farvel til Mexico på. Overalt har vi også nydt den gode mad og masser af gode drinks og lokale øl.

Som løber (og eventuel tilhørende) kan du altså vælge mellem kun at deltage i de 4 dage der ligger lige omkring løbet. Eller deltage i Mexico City delen og løbet. Eller deltage i løbet og tillægsturen.

Eller som vi gjorde tage hele turen med Mexico City, løbet og tillægsturen hvilket i alt var på 14 dage.

Se eventuelt for yderligere information: Lost City Marathon

Bjarne Jensen og Tove Borg, Hals.