Hvad har løb i Budapest, Istanbul, Riga, Edinburgh og Amsterdam til fælles?

Hvad har løb i Budapest, Istanbul, Riga, Edinburgh og Amsterdam til fælles?

Af Bjarne Jensen og Tove Borg, Hals

Løb i disse fem byer har det til fælles, at der kan løbes flere forskellige distancer.
Efter min mening gør det disse løb meget velegnet for en gruppe af løbeinteresserede – f.eks. en løbeklub – at arrangere tur til. Yderligere er det byer, der er forholdsvis nemme og billige at rejse til og besøge. Selve løbene er også forholdsvis billige at tilmelde sig.
Personligt har jeg løbet helmaratonløbene i alle disse byer, nogle af dem flere gange. Det har altid været sammen med min kone og forskellige løbeinteresserede venner, hvilket har givet mulighed for, at alle kunne finde en distance, der passede den enkelte.
Vi har typisk været afsted 3 til 5 overnatninger til en pris mellem 2.000 og 2.500 kr. pr. person for fly og ophold med morgenmad. Det har givet mulighed for, ud over deltagelse i selve løbene, at få en rejseoplevelse og se en fremmed og anderledes by.
I det følgende kommer en kort beskrivelse af hvert løb.

Budapest: Her kan løbes Hel – 30 km – 10 km samt diverse kortere børneløb.
Løbene i forbindelse med Budapest Marathon finder sted i oktober måned. Nogle gange falder løbet sammen med skolernes efterårsferie. Vi oplevede vejret som værende en lille smule varmere end herhjemme. Løbene finder sted centralt i byen, og det er nemt af finde hoteller i gå afstand til start og mål. De lange distancer krydser floden flere gange, og der løbes langs floden på begge sider med flot udsigt over byen. Der er enkelte stigninger primært i forbindelse med broerne. Der forgår en masse forskellige løb for børn, handicappede m.m. dagen før selve løbene. Alt virker velorganiseret lige fra hjemmeside, udlevering af startnumre m.m. til gennemførelse af løbet. Man kan oven i købet få sin trøje byttet efter løbet, hvis størrelsen er forkert. Eneste lille problem kan måske være, at man ikke må være alt for langsom på 10 km. Hvis man er over 1:15, risikerer man at blive pillet ud af løbet.

Bjarne Jensen, Budapest

Bjarne Jensen, Budapest

Istanbul: Her kan løbes Hel – 15 km – 10 km samt nogle kortere løb.
Løbene i Istanbul finder sted i november måned. Vi har været der to gange, og begge gange har der været meget varmt årstiden taget i betragtning, så husk de korte bukser.
Løbene begynder på Asien-siden med opstilling og start på den store bro over Bosporusstrædet. Det er en noget speciel start og kan virke lidt kaotisk. Det er lidt en folkefest, hvor også gående med klapvogne blander sig. Efter et par kilometer er de dog løbet agterud. Et godt råd er at forsøge at komme så langt frem i startfeltet som muligt. Det er muligt at få bagage transporteret fra start til de forskellige målområder. Bustransport til start er med i prisen og foregår fra centrale steder i byen, hvor hotellerne typisk ligger. Der er mål på helmaraton på pladsen foran den Blå Moske. Vi havde derfor valgt hotel ikke langt derfra. Og det er ikke dyrt. Bustransporten kan godt virke lidt kaotisk, men der er masser af busser og alle kommer med. De øvrige distancer har mål forskellige steder. Det er derfor en god ide, at have en polet til bus/tramp/metro med i en lille lomme, så man ikke skal gå alt for langt efter løbet.
Selve Istanbul er en spændende og anderledes by at besøge. Folk er venlige og imødekommende,og mange taler udmærket engelsk. Sørg endelig for at have nogle ekstra dage, nu da I er kommet. 4-5 overnatninger bør I vælge.

Bjarne Jensen, Istanbul

Bjarne Jensen, Istanbul

Riga: Her kan løbes Hel – Halv – 10 km. – 6 km. og børneløb.
Løbene i Riga finder sted midt i maj. Om lørdagen er der en masse løb for børn samt andre aktiviteter for børn og unge. De øvrige løb finder sted søndag med tidlig start for hel- og halvmaraton. 10 og 6 km begynder først over middag. Det gør det muligt at følge hinanden.
Løbene har alle start og mål samme sted centralt ud for den gamle bydel ned til floden. Løbene forgår på begge sider af floden, og terrænet er alt overvejende fladt men alligevel varieret. Der er mulighed for gode løbstider. Der er musik og folkedansere, der optræder. Der deltager i alt over 33.000 løbere. Rigtig mange løber de kortere distancer. Alt i forbindelse med løbet er velorganiseret. Det er nemt og billigt at bo centralt i eller i nærheden af den gamle bydel. Vi boede således for 180 EUR i alt for 3 overnatninger med morgenmad for 2 personer 300 meter fra mål. Specielt den gamle bydel er smuk og charmerende. Der er mulighed for bus- og sejlture og besøg på diverse markeder.
Der er masser af små hyggelige spisesteder til rimelige priser, så Riga og Riga Marathon er absolut et positivt bekendtskab.

Bjarne Jensen, Riga

Bjarne Jensen, Riga

Edinburgh: Her kan løbes Hel – Halv – Stafet på hel – 10 km. – 5 km. og børneløb.
Løbene i Edinburgh finder sted i slutningen af maj måned og hedder Edinburgh Marathon festival, og der er faktisk lidt festival over de to dage, der foregår løb i byen. De kortere løb finder sted i byen og det store grønne område, der omkranser byen. Hel- og halvmaratonløbene begynder i byen,men slutter udenfor. Disse løb løbes ud af byen langs fjorden. Der vendes ved et stort slot, hvor der løbes igennem parkområdet, inden der løbes halvt ind mod Edinburgh igen. Herfra er der buskørsel retur til centrum. Tilskuere og pårørende har mulighed for at benytte denne transport begge veje. Vi oplevede et meget varmt og tørt vejr, da vi var der. Det var nok lidt atypisk, idet det ofte regner i Edinburgh.
Edinburgh har meget at byde på. Byen er flot i sig selv og selvfølgelig er et besøg på Edinburgh Castle et must ligesom de underjordiske gader. Også det vulkanske område i kanten af byen er et besøg værd og findes i gåafstand fra centrum. Der er mulighed for diverse dagsture ud af byen til f.eks. Loch Lomond eller Loch Ness.

Bjarne Jensen, Edinburgh

Bjarne Jensen, Edinburgh

Amsterdam: Her kan løbes Hel – Halv – 8 km. og børneløb.
Løbene i Amsterdam finder sted i oktober måned. De fleste gange falder løbet sammen med skolernes efterårsferie. Der er start og mål på det gamle olympiske stadion. Jeg har løbet i Amsterdam på 3 forskellige ruter. Nu benyttes en rute der primært går ud af byen langs Amstel og retur til byen. Det er en absolut flad og hurtig rute. Vi har altid oplevet godt og varmt vejr årstiden taget i betragtning. I modsætning til de fleste andre storbyløb er der mulighed for bad og omklædning i en nærliggende idrætshal, hvor der også er depot opbevaring.
Der er masser af muligheder for at bo på forskellige måder i Amsterdam. Sejltur på kanalerne er en selvfølge. Der er masser af museer at besøge lige fra Anne Franks museum, de berømte malere til diamantsliberierne. Og efter løbet er et besøg på Heineken Experience med diverse smagsprøver en tiltrængt belønning. Det er nemt at komme rundt i byen i metro eller med sporvogne.

Bjarne Jensen, Amsterdam

Bjarne Jensen, Amsterdam

Hvilke af disse 5 løb og byer der er bedst, er vanskeligt at sige. De er alle gode på deres egen specielle måde.
Men fælles er altså, at der er mulighed for løb for alle. Så bare kom afsted.

Af | 2017-10-31T08:25:49+00:00 21. maj, 2016|